Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego SGGW w Warszawie
Filtruj po kategorii
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie
Liczba pozycji: 23
- W monografii omówiono zagadnienia przedsiębiorczości na terenie województwa mazowieckiego z podziałem na dwa regiony: mazowiecki regionalny i warszawski stołeczny, która jest istotnym czynnikiem rozwoju obszarów wiejskich i przyczynia się do aktywizacji, konkurencyjności oraz innowacyjności regionu, a tym samym do poprawy sytuacji ekonomicznej mieszkańców i warunków ich życia. Przedstawiono charakterystykę...
Data dostępności:
- Monografię poświęcono wybranym ekonomicznym, prawnym i technologicznym uwarunkowaniom funkcjonowania i rozwoju odnawialnych źródeł energii (OZE) w Polsce. Naukowcy z wiodących ośrodków akademickich poruszyli zagadnienia dotyczące stanu i perspektyw sektora OZE, finansowania inwestycji w OZE, oddziaływania regulacji rolnych na procesy inwestycyjne oraz uwarunkowania pozyskiwania i wykorzystywania surowców...
Data dostępności:
- W opracowaniu skupiono się na identyfikacji kanałów popytowych i podażowych oraz mechanizmów wpływu pandemii COVID-19 na sektor rolny. Celem była prognoza zakresu skutków oddziaływania globalnego kryzysu na produkcję rolną, zmiany w popycie konsumentów oraz zakłócenia w łańcuchu dostaw żywności na rynkach krajowym i zagranicznym. Analizy obejmowały lata 2017–2021 oraz trzy lata wcześniejsze przed pandemią....
Data dostępności:
- Autorzy publikacji skupili się na wieloaspektowym wpływie pandemii COVID-19 na funkcjonowanie rolnictwa. Podjęli się identyfikacji i oceny skutków tej pandemii dla polskiego rolnictwa, przedstawili decyzje i działania podjęte przez państwo w tym czasie oraz zaproponowali instrumenty polityki ekonomicznej przeciwdziałającej negatywnym konsekwencjom pandemii w rolnictwie. Ponadto omówili teoretyczne...
Data dostępności:
- Książka przybliża czytelnikowi zagadnienia dotyczące metod i narzędzi służących do analizy i oceny działalności gospodarstw oraz przedsiębiorstw rolnych. Ocena obejmuje zasoby czynników produkcji wykorzystywane w działalności podmiotów rolnych, stanowiące podstawę ich funkcjonowania, w tym rachunek ekonomiczny. Omówione zostały również zagadnienia intensywności produkcji, w rolnictwie powiązane z kwestiami...
Data dostępności:
- Publikacja stanowi przedstawienie uwarunkowań organizacyjnych, technicznych i ekonomicznych produkcji owczarskiej w województwie podlaskim. Opracowanie w przystępny sposób ukazuje dotychczasowy rozwój i znaczenie tego kierunku produkcji do jego prowadzenia. Książka ma walory poznawcze i może być przeznaczona dla szerokiego grona odbiorców zainteresowanych problematyką produkcji owczarskiej, w tym dla...
Data dostępności:
- Celem monografii jest porównanie ubezpieczeń emerytalnych – powszechnego i dla rolników. W publikacji przedstawiono także rozwój ubezpieczenia społecznego rolników do 1990 oraz w późniejszym okresie. W monografii zaprezentowano porównanie zasad wymiaru emerytur z systemu KRUS i ZUS, a także ukazano efektywność oszczędzania emerytalnego w tych systemach. Przedstawiono również koszty funkcjonowania tych...
Data dostępności:
- W opracowaniu dokonano rozpoznania ram prawnych funkcjonowania rolnictwa na terenach przyrodniczo cennych oraz identyfikacji barier, jeśli takie istnieją, wynikających z ograniczeń funkcjonowania gospodarstw rolniczych na obszarach Natura 2000. Rozpoznano korzyści i możliwości „wykorzystania” ograniczeń w regulacjach środowiskowych dla rozwoju gospodarstw. Dokonano tego, identyfikując kierunki produkcji...
Data dostępności:
- Rekreacja to główny kierunek użytkowania koni wierzchowych zarówno w Polsce, jak i na świecie. Związana jest z częstą zmianą jeźdźców, którzy charakteryzują się zróżnicowanymi umiejętnościami jeździeckimi, budową ciała i czasem pracy z koniem. W konsekwencji wysiłek konia oraz obciążenie układu mięśniowo-szkieletowego są nierówne i nieustabilizowane. Z tego względu zapewnienie optymalnych warunków...
Data dostępności:
- Chów świń w systemie wolnowybiegowym jest współczesną coraz popularniejszą alternatywą produkcji intensywnej, wielowektorowej. Obecnie konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na to czy mięso pozyskiwane jest od zwierząt utrzymywanych w warunkach dobrostanu, pochodzących z produkcji zrównoważonej. W tym duchu autorzy przedstawili zasady produkcji wolnowybiegowej, omawiając szczegółowo warunki utrzymania...
Data dostępności:
- Monografia przedstawia tematykę funkcjonowania współczesnych spółdzielni mleczarskich. Rys historyczny ruchu spółdzielczego stanowi wstęp do omówienia prawnych aspektów działalności spółdzielni oraz podstawowych zasad jej funkcjonowania. Zaprezentowano także miejsce spółdzielni mleczarskich na polskim rynku mleka i jego przetworów oraz podstawowe problemy związane z zapewnieniem realizacji zasad spółdzielczych...
Data dostępności:
- Prezentacja problematyki sektora kwiaciarskiego przez prymat producentów roślin, którzy działają w dwóch krajach o różnych uwarunkowaniach historycznych, gospodarczych i geopolitycznych, z czego wynika odmienna pozycja konkurencyjna w skali globalnej. W opracowaniu przeanalizowano sytuację ekonomiczną rynku krajowego i międzynarodową branży kwiaciarskiej w ostatniej dekadzie i w tym kontekście porównano...
Data dostępności:
- Przewodnik do oceny jakości oraz rozpoznawania według cech morfologicznych materiału siewnego najważniejszych odmian i gatunków warzyw uprawianych bądź dostępnych w obrocie towarowym w Polsce. Gwarantuje pełną informację dla osób specjalizujących się w zakresie nasiennictwa i nasionoznawstwa, studentów ogrodnictwa, uczniów szkół średnich o profilu ogrodniczym, a także wszystkich zawodowo lub amatorsko...
Data dostępności:
- Celem monografii jest przedstawienie uwarunkowań organizacyjnych, technicznych i ekonomicznych dla transportu żywności. Celami szczegółowymi są: ukazanie uregulowań prawnych w zakresie różnych gałęzi transportu przy przewozie produktów spożywczych, zidentyfikowanie wymagań w zakresie środków transportu i urządzeń transportowych do tego rodzaju przewozu oraz przedstawienie znaczenia przemieszczania...
Data dostępności:
- Głównym celem pracy jest prezentacja uwarunkowań prawnych i ocena ekonomicznej efektywności wykorzystania paneli fotowoltaicznych do produkcji energii elektrycznej w gospodarstwach rolnych województwa mazowieckiego. Cele szczegółowe obejmują: • charakterystykę zmian w koncepcji zrównoważonego rozwoju oraz jej wpływ w aspektach ekonomicznych, społecznych i gospodarczych na gospodarstwa rolne; • prezentację...
Data dostępności:
- Raport z badań przeprowadzonych w latach 2005-2020 na grupie małych gospodarstw rolnych (autorsko zidentyfikowanych jako drobne rolnicze) z centralnej i wschodniej Polski. Opracowanie uwzględnia analizę i ocenę efektywności wykorzystania wsparcia ekonomiczno-organizacyjnego w ramach wspólnej polityki rolnej Unii Europejskiej. Diagnozuje czynniki sprzyjające i ograniczające rozwój drobnych gospodarstw...
Data dostępności:
- Opracowanie zawiera referaty wygłoszone 18.04.2023 roku podczas konferencji naukowej pt. Przemiany w rolnictwie – współczesne wyzwania ekonomiczne, środowiskowe i społeczne z okazji jubileuszu 70-lecia prof. dr. hab. Henryka Runowskiego, a także kwestie ilustrujące kierunki badań w zakresie przemian w rolnictwie i na obszarach wiejskich, m.in. takie jak: przemiany strukturalne w rolnictwie, uwarunkowania...
Data dostępności:
- Oczekując od koni gotowości do wszechstronnej pracy, coraz większy nacisk kładziemy na prawidłową opiekę nad nimi i ich zdrowie. Wzrost zainteresowania końmi powoduje powiększanie się grona osób zajmujących się nimi zawodowo. Właśnie do nich kierowana jest publikacja „Ochrona zdrowia konia”. Autorka w przystępny sposób omówiła zasady pielęgnacji koni, postępowania z końmi przy zabiegach pielęgnacyjnych...
Data dostępności:
- Zgodnie z definicją zawartą w Kodeksie zdrowia zwierząt lądowych OIE z 2019 roku, termin ‘bioasekuracja’ odnosi się do zestawu środków zarządzania i środków fizycznych, których stosowanie ma na celu zmniejszenie ryzyka wprowadzenia, rozwoju i rozprzestrzeniania się chorób, infekcji lub inwazji u zwierząt, w hodowli zwierzęcej i w jej obrębie. Na poziomie fermy unikanie wprowadzania patogenów pozwala...
Data dostępności:
- Obecnie konsumenci zwracają szczególną uwagę na jakość i skład produktów żywnościowych. Przemysł mięsny musi mieć więc zagwarantowany wysokiej jakości surowiec rzeźny, aby wyprodukować dobrej jakości produkt. W Polsce produkcja mięsa opiera się w głównej mierze na chowie i hodowli zwierząt gospodarskich (drobiu, trzody chlewnej, bydła), w mniejszej ilości koni, małych przeżuwaczy (owce, kozy) czy małych...
Data dostępności:
Filtruj wyniki wyszukiwania
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie